Istorie Arduino

In anul 2005 a fost initiat un proiect pentru a crea un sistem simplu si ieftin care sa  asigure studentilor posibilitatea sa creeze si sa dezvolte proiecte interdisciplinare pentru controlul si interactionarea cu diversi stimuli din mediu.
Cei care au initiat acest proiect au fost Massimo Banzi si David Cuartielles. Acest proiect a fost botezat dupa numele unui rege Arduin al unei regiuni importante situate la granita de Nord Vest a Italiei ce si avea capitala in orasul Ivrea in anii 990 D.C.
Aceasta decizie a fost bazata pe faptul ca initial s-a inceput producerea acestor placi intr-o mica fabrica situata in orasul Ivrea, situat in regiunea Piedmont din Italia de azi.
Acest proiect a plecat de la un proiect anterior numit Wiring, dezvoltat de catre Hernando Barragan in cadrul lucrarii de licentaƒ sustinuta la Interaction Design Institute Ivrea.
Limbajul de programare folosit este similar cu C++, cu anumite mici modificari si cateodata simplificari ale acestuia. Mediul de dezvoltare "IDE" (Integrated Development Environment) este bazat pe un alt mediu de dezvoltare numit Processing , care este tot de tipul Open Source si este destinat accesului mai facil la un mediu de programare intuitiv pentru categorii de utilizatori, care nu sunt familiarizate cu limbaje de programare avansate, cum ar fi artistii, designerii, etc.
Proiectul acestui IDE a fost initiat de catre Casey Reas si Benjamin Fry in anul 2001, care, anterior, activasera in cadrul grupului de studiu "Estetica si Calculatoare" din cadrul universitatii americane MIT Media Lab.