Motivarea alegerii platformei ARDUINO

Dupa o larga documentare asupra unor sisteme de automatizare si control echivalente (unele dintre ele deja prezentate anterior) optiunea aleasa pentru proiectul lucrarii a fost Arduino.
Datorita faptului ca variantele proprietare ieseau din ecuatie, atât pentru ca erau deja
programate cu un software la nucleul caruia nu puteam avea acces, cât si datorita lipsei documentatie hardware care statea în spatele lor, alegerea a trebuit facuta între platformele Open Source.
Datorita faptului ca pe piata din România sunt foarte bine reprezentate aceste doua placi de dezvoltare, Arduino si Raspbery PI, iar lantul de distributie al placilor precum si senzorii compatibili este extrem de bine pus la punct, alegerea a trebuit facuta între aceste doua candidate.
Criteriile de selectie dintre cele doua platforme mentionate au fost bazate pe doua
elemente de baza:

  • Hardware
  • Software

În cazul Hardware-ului au contat urmatoarele elemente (dimensiune fizica, conectivitate cu senzori si elemente de actionare, scalabilitate, stabilitate, sursa de alimentare cu energie electrica).
În cazul Software-ului, important a fost limbajul de programare folosit si versatilitatea
acestuia în sensul de a permite accesarea a cât mai multe dintre functiile procesorului, existenta bibliotecilor aferente pentru a permite conectarea cu elementele hardware pe care le avem la dispozitie.
Un alt aspect important luat în considerare, care a jucat un rol major în alegerea facuta, a fost si pretul platformei, care trebuia sa fie unul accesibil si sa se preteze pentru exemplificarea practica.